Valentin Vorobat este unul dintre pilonii comunității românești din Danemarca. Prin munca și angajamentul său a reușit să inspire, să aducă schimbări pozitive și să mobilizeze românii de pe meleagurile acestei țări nordice. Asociația sa, Dansk Rumænsk kultur forening i Skive a avut un parcurs remarcabil în ultimii doi ani, organizând nenumărate evenimente focusate pe tradițiile si cultura românească, înființând o biblioteca românească și organizând serate muzicale cu muzica clasica. Acestea au oferit membrilor comunității noastre ocazia să fie împreună, copiilor să își cunoască rădăcinile, iar societății daneze să afle câte ceva despre țara noastră. Valentin demonstrează prin propriul exemplu că putem face o diferență în lumea în care trăim și că nimic nu este imposibil cu o implicare constantă și perseverență. Este o sursă de inspirație pentru cei din jur, demonstrând prin propriul exemplu că putem face o diferență în lumea în care trăim.

 

1. Valentin, spune-mi povestea ta. Cine ești și ce te-a determinat sa te muti in Danemarca?

În Danemarca am venit din cauza situației economice din România, la fel ca mulți alți romani. Nu a fost ușor, din costum și birou am ajuns la ferma. Dar datorită firii mele adaptabile, am făcut față și m-am descurcat. Cine sunt? Cred ca sunt un om obișnuit dar cu multe idealuri și sunt și practic deoarece încerc mereu sa ating acele idealuri. Sunt o persoana activă, sunt deschis la nou si mereu încerc sa învăț ceva nou, sa fac ceva bun, sa îmi aduc aportul. Sunt adeptul vorbei “omul sfințește locul”. In afara de cele enumerate, sunt un tată si un soț împlinit.

2. Cum te-ai acomodat în Danemarca și ce te-a ajutat cel mai mult la începutul vieții tale
aici?

Când am ajuns în Danemarca, am început sa lucrez la o ferma pe o insulă micuța, Langeland. A fost o diferență mare între orașul Iași și acea insulă unde erau doar două magazine mai erau si inchise în weekend. Dar m-am adaptat destul de ușor. Fiind sociabil mi-am făcut repede prieteni cu care țin legătura și acum.

3. Care a fost primul tau “ aha” mare despre cultura daneza?

De fapt, au fost 3 “aha”-uri. Primul a fost când am aterizat și am mers cu trenul din Copenhaga până în Svendborg, iar pe locurile din fata mea erau doi bărbați care se țineau de mână și se sărutau.  Acela a fost un „aha” mare pentru mine. Pentru că veneam din România, fan Parazitii (încă sunt), plus crescut in doctrina noastră ortodoxă.
Al doilea „aha” a fost când am vazut la magazinul din satul în care locuiam mașini parcate cu cheile in contact. Nu îmi venea să cred că poate exista așa ceva. Și un al treilea…când am mers să cumpăr fructe și am luat singur ce am vrut din magazin, am plătit și nu era nicio camera…era vorba de încredere care în societatea daneză există și este prețuită.

4. Care sunt, în opinia ta, top 3 provocări ale românilor care aleg să se mute în Danemarca?

Cultura, vremea și limba. Dar toate pot fi combătute. Pentru fiecare din cele menționate se găsesc remedii sau alte activități. Important e sa dam o șansă țării în care ne-am mutat și să încercăm să ne integrăm în comunitate.
346144753 641716840623820 5586162488580093368 n
5. Ce sfaturi poți sa le dai celor care aleg sa se mute în Danemarca? Cum pot face fata provocarilor?

Nu va mutați. Glumesc. Orice sfaturi as da, nu știu dacă se pot aplica tuturor. Fiecare om e diferit. Însă consider important sa încerce să facă parte din societate, chiar dacă danezii sunt reci. Sunt reci și între ei, deci nu trebuie sa luam nimic personal.
Cred că provocările sunt bune uneori, ne ajuta sa ne cunoaștem mai bine si sa evoluam. Este posibil sa nu avem provocări doar dacă suntem genul acela de oameni care lucrează de 10 sau 20 de ani in același loc, făcând același lucru, dar chiar si atunci ne confruntam cu multe situații. Provocările sunt la tot pasul. Trebuie doar sa le luam că atare și să știm că nu suntem singurii care trec prin așa ceva si ca exista mereu soluții. Am întâmpinat și eu provocări și obstacole în calea mea, dar nu m-am lăsat descurajat. Am fost determinat să le depășesc  și să găsesc soluții alternative. Am învățat din eșecuri și am continuat să mă dezvolt.

6. Care este motivul pentru care ai ales să te implici mai mult în comunitatea românească și sa organizezi evenimente pentru românii de aici?

Mă saturasem sa mă explic tot timpul danezilor si sa se uite ciudat la mine când aveam o opinie care nu era similară cu a lor.
Am realizat că dacă stăm tăcuți si nu zicem nimic la locul de munca sau in societatea daneză, lucrurile nu se vor schimba niciodată in bine.
Noi, cei mutați aici, am învățat multe lucruri despre cultura daneză datorită copiilor noștri, că vrem sau nu.
Am învățat despre traditiile lor, dansul de Crăciun în jurul bradului, fastelavn (un fel de Halloween danez) sau fredags slik (dulciurile de vineri).
Dar ei ce știu despre noi? Ce știu despre vecinul lor sau colegul care vine din România? Nimic. Sau poate știu, dar in general doar ce vad la televizor sau in presa scrisă unde, ca sa fim sinceri, nu vedem prea multe lucruri pozitive.
Prin asociație doresc să arătăm danezilor că noi, romanii, suntem un popor special, cu tradiții milenare, ca avem oameni de artă care lucrează aici în orchestra simfonica, școli de artă, o bucatarie extraordinara, talent, cu un aport important în lumea aceasta mare.
Dar pentru a schimba ceea ce gândesc despre noi trebuie ca noi romanii să muncim, sa ne implicam, sa fim perseverenți și să le arătăm lucrurile pozitive despre noi.
In afara de asta, în orașele mai mici danezii sunt mult mai reticenți fata de străini.
In orașele mari acceptabilitatea străinilor este mult mai ușoară datorită universităților, unde vin oameni din toată lumea si nu prea mai contează de unde ești.
În Aarhus sau Copenhaga de exemplu cea mai vorbită limba este engleza. Nu prea contează dacă știi limba sau nu. Pe când în Skive sau in alte orașe mici este mai greu (nu imposibil) sa găsești un job unde sa se accepte engleza.
Evenimentele pe care le organizam cu asociația sunt atât pentru români, cât și pentru danezi.
Și cred că avem cu toții nevoie de cultură sau de o serata muzicala. Să ieșim din cotidian, să vedem și altceva. Să ascultăm altceva. Ce nu am asculta în mod normal. Sa citim si sa avem activități frumoase.
La biblioteca pe care am înființat-o am avut invitați scriitori importanți și dorim sa mai aducem în continuare astfel de momente. Pentru că putem vedea cartea pe care o citim copiilor prin ochii celui care a scris-o, iar copiii noștri pot prinde drag de lectura si se vor obișnui cu aceasta cale in viața, de a face lucruri frumoase.  Acum nu ne mai întrebăm ce a vrut să spună scriitorul. Acum putem întreba direct…ce vrei sa spui prin cartea sau pasajul acesta? Mai simplu,nu? Iar pentru copii este extraordinar si in urma acestor evenimente am avut un feedback extrem de pozitiv, atât in comunitatea românească, cat si in cea daneza.

7. Care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpini în organizarea unui eveniment pentru această comunitate?

Oamenii. Câteodată cred că sunt greu de urnit. Unii întreabă dacă aducem manele sau susțin  ca romanilor trebuie sa le dai mâncare și băutură că sa vina la un eveniment.
Eu cred că ar trebui sa vina doar sa întâlnească scriitorul sau muzicianul. Și chiar asa a fost. Oamenii au venit si au luat acasă o experiență pe care nu ar trăi-o in mod normal. Nu trebuie sa plece acasă plini cu mâncare și goi in interior, si mulți din comunitatea de aici au fost incantați de evenimentele organizate de noi. Prin acestea încercam un pic si sa ne educam, pe noi si pe copiii noștri. Să le arătăm ce este muzica clasica, o piesa de teatru, o carte, o muzica rock și așa mai departe.
O a doua provocare sunt banii.  Pentru fiecare eveniment ne trebuie fonduri care de obicei nu pot fi acoperite din costul unui bilet. Avem mulți voluntari care se implica, însă partea financiară este una dintre marile provocări.
Iar din punct de vedere logistic, spun doar ca trebuie sa ne implicăm mai mult în viața socială din Danemarca. Trebuie sa fim mai uniți și să ieșim la evenimentele care sunt organizate pentru noi.

8. Care sunt evenimentele tale preferate pe care le-ai organizat până acum și de ce?

Seratele muzicale. De departe. Este un proiect drag mie și care crește de la serata la serata. Sper sa fie ceva pe termen lung și să avem constat în Glyngøre o serata muzicala.
În scoala generala am avut o diriginta, care a organizat o serata muzicala pentru noi.
La acea serată au venit patru artiști îmbrăcați frumos și care ne-au dat aceeași însemnătate, ca cea a unui concert adevărat.
Înainte de serata respectiva am fost împărțiți în grupe de câte 4 și a trebuit să cumpărăm flori si să ne îmbrăcăm frumos.
A venit serata și au venit acești 4 artiști, îmbrăcați ca pentru concert adevărat. Deși noi eram doar in clasa a VII a, niște copii, ei au venit frumos îmbrăcați si au cântat la fel ca in fata unui public adevărat. Acest lucru m-a marcat și, după prin împrejurări fericite, am reusit sa merg la operete in Iași.
Arc peste timp – unul dintre proiectele asociației si cele mai dragi mie în Danemarca este cel cu seratele muzicale, unde oamenii normali care nu au un background muzical vin și asculta cu plăcere și întreabă când este următoarea întâlnire.
Am căutat-o, găsit-o și am sunat-o pe fosta diriginta și s-a bucurat nespus când i am spus că organizez acum serate muzicale in Danemarca datorită dânsei.

9. Care sunt principalii factori care au contribuit la succesul tău ca om și ca profesionist?

Nu știu dacă l-as cataloga neaparat un succes. Știu ca sunt o persoana activa, pasionata de cultura, am spirit de echipa. Sunt perseverent si am o capacitate mare de adaptare. Ce fac eu și ce facem in Skive cu asociația este doar un pas spre o imagine mai buna, mai corecta a romanilor care locuiesc în Danemarca. Mai mult, cred ca organizarea de evenimente culturale poate consolida legăturile dintre oameni și poate contribui la crearea unei comunități mai unite. Trebuie însă sa muncim împreună la acest lucru si asteptam cât mai mulți oameni sa ne fie alături.
346144624 674866827808832 8755996354462056658 n
10. Care sunt planurile tale de viitor? Unde te vezi peste 5 ani?

Anul acesta este in mare deja planificat. In afara de activitatile de la biblioteca Universul Copiilor care au loc de doua ori pe luna. avem la săptămâna culturala din Skive doua concerte cu Opera Kvartet, doua concerte cu Marius Ungureanu și Monique Popescu cu un invitat special din Elveția.
De asemenea organizam si o școala de vară în săptămâna 30 împreuna cu măicuțele de la mănăstirea românească din Ikast, care vor învața copiii pictatul pe icoane si alte activități similare.
Speram sa găsim fonduri pentru piese de teatru în toamna. O piesa pentru copii si o piesa pentru adulți.
Scriitorii Viorel Ilișoi și sper și Radu Paraschivescu ( încă suntem în discuții) sunt si ei pe lista evenimentelor asociației noastre.
Si speram ca vom face ziua națională a României din nou în Skive, cu cel puțin același succes ca anul trecut când au venit romani din toată Danemarca si am avut invitați speciali.

11.  Ce mesaj ai vrea sa transmiți romanilor din diaspora? 

Încurajez românii din diaspora să se implice activ în comunitatea în care trăiesc. Fie că este vorba de organizarea de evenimente culturale, voluntariat, sau orice altă formă de implicare, fiecare contribuție contează. Avem multe de oferit și de împărtășit, iar prin implicarea noastră putem aduce o schimbare pozitivă în comunitatea în care trăim.