INTERVIU TATIANA NAGIRNEAC – despre relaxarea în rolul de părinte, hygge și acomodarea în Danemarca

În primul rând aș vrea să-ți mulțumesc Anca, pentru acest interviu!

Este o experiență nouă pentru mine și totodată o ocazie frumoasă de a-mi partaja experiența mea de expat în Danemarca de aproape 2 ani.

despre relaxarea in rolul de parinte hygge si acomodarea in Danemarca 2

Foto: Tatiana Nagirneac

 1. Care au fost motivele pentru care te-ai mutat în Danemarca?

Danemarca a apărut în viața mea, inițial ca o soluție financiară, după care a continuat ca o dilemă și, în cele din urmă, a devenit bunăstarea familială. În Danemarca a venit primul soțul meu pentru a câștiga mai mulți bani și pentru a avea posibilitatea de a ne achiziționa un apartament.

Soțului meu i-a plăcut Danemarca din prima clipă, considerând-o ca o țară perfectă pentru familie. Eu însă, doar citind pe internet că în Danemarca o bună parte a anului nu este soare, adeseori plouă și vântul este “la el acasă”, iar eu fiind un om friguros, nici nu-mi imaginam cum voi putea trăi în această țară.

În acea perioadă eu eram satisfăcută de viața mea în țara natală, îmi desfășurăm activitatea care îmi plăcea și vedeam Danemarca doar ca pe o țară care ne oferă o sursă de venit pentru familia noastră. Cu timpul însă, discuțiile despre viitorul nostru ca familie erau tot mai actuale.

Am trăit o dilemă cât analizam perspectivele noastre de viitor atât pentru noi ca și cuplu, cât și ca părinți, și desigur, pentru bunăstarea copilului nostru. În acea perioadă am citit tot ce era posibil de citit de pe internet despre Danemarca. Toate informațiile m-au ajutat să acumulez cât mai multe puncte pro care m-au convins tot mai mult că viitorul familiei mele este în Danemarca.

Astfel, am descoperit că nivelul de trai în Danemarca este unul dintre cele mai bune din lume, cu un sistem social puternic și egalitate de drepturi dintre cetățeni. Sistemul educațional a fost un alt aspect important care m-a convins, fiind considerat unul dintre cele mai bune din lume. Totodată, am citit istoriile de succes ale conaționalilor mei care deja erau stabiliți în țara adoptivă, iar acele istorii m-au motivat și ele foarte mult, fiind povești care m-au încurajat că este posibil să obții succes și în diasporă, dacă depui efort.

În cele din urmă am hotărât să venim toată familia în Danemarca pe perioada vacanței de vară, pentru a testa dacă noi suntem compatibili cu Danemarca și Danemarca cu noi.

Am descoperit că Danemarca este țara în care eu mă simt ca acasă, iar timpul de afară este minunat chiar și când plouă, pentru că important este să ai soarele-n suflet și Hygge în casă.

 1. Cat de dificilă ai găsit acomodarea in Danemarca?

Pentru mine nu a fost dificilă acomodarea, deoarece am venit oarecum pregătită și mi-am asumat pe deplin mutarea în Danemarca cu toate riscurile posibile. Mi-am pregătit chiar și o strategie de sănătate mintală pentru a fi puternică în situațiile de criză. Cu toate acestea, am întâlnit o multitudine de provocări care m-au învățat și multe lecții.

Lecția cea mai importantă a fost să înțeleg că familia mea nu este proiectul meu. Prima perioadă de după mutare aveam focusul doar pe familie, astfel încât încălcam intimitatea soțului și a fiului meu, eram “too much”, încălcasem limitele personale ale membrilor de familie si de fapt prin asta încercam să compensez partea profesională care îmi lipsea.

Energia pe care o aveam nu putea să stea doar în casă, avea nevoie să producă ceva benefic atât pentru mine, cât și pentru alte persoane. Astfel am căutat modalități cât mai multe de-a face ceea ce pot, cu ceea ce am, acolo unde sunt.

Mi-am redirecționat energia în următoarele activități:

 • am început să învăț limba daneza intensiv
 • am devenit membru al Bordului Moldoveni în Danemarca Rødder Rădăcini
 • am devenit moderatoare pe partea de Life Design din cadrul Grupului de Fb “Femei de succes din Danemarca”
 • mi-am luat diploma în Hipnoterapie de la Asociația Americană și Europeană de Hipnoterapie Medicală și Terapia Subconștientului
 • mi-am luat diploma în Social Media Management din cadrul Programului WOW, în urma căruia am început să testez și ideea de business cu ajutorul rețelelor de socializare în domeniul consilierii psihologice cu vorbitorii de limba română din toate colțurile lumii.

Astfel, mi-am readus echilibrul în viața mea și am început să creez proiecte, iar familia să o am ca pe o valoare supremă.

 

 1. Cum te-ai descrie în câteva cuvinte ca expat în Danemarca?

Dacă m-aș analiza dintr-o parte, m-aș vedea ca pe un om care încearcă să învețe tot ceea ce înseamnă Danemarca, și totuși, aș face asta cu o inimă de român care a bătut pentru prima dată în Republica Moldova.

Sunt o persoană capabilă de a mă adapta la o nouă cultură, oameni și mod de viață diferite. Sunt deschisă către lucruri noi, precum învățarea limbii daneze și folosirea acesteia în societatea daneză. La fel, sunt curioasă să aflu mai multe despre cultura, tradițiile și mâncarea daneză.

Cu toate acestea, încerc să păstrez valorile, tradițiile și cultura din țara de origine și să le transmit și copilului meu.

 

 1. Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o de când ai ajuns în Danemarca?

Cea mai mare provocare a fost legată de integrarea fiului meu la școală.

Inițial, era categoric în privința școlii din Danemarca, pentru că nici nu își dorea să audă de schimbarea școlii, dar și aici am luat lucrurile treptat, cu pași mici.

Am început să-i povestesc despre sistemul educațional din țările scandinave și cât de atractiv este mediul educațional pentru elevi.

Apoi, am găsit o secvență video despre o școală din România după modelul danez, iar de acolo, fiul meu și-a schimbat puțin perspectiva. În cele din urmă, am fost invitați la școală la o ședință comună cu profesorii și directoarea de la școala primară.

Primele zile am stat și eu la lecții împreună cu el pentru a-i acorda sprijin, iar profesorii au depus efort pentru a-l integra în clasă. În acea perioadă, am rămas plăcut surprinsă de potențialul copilului meu, care și-a activat instantaneu vocabularul de engleză, ceea ce l-a ajutat să fie în contact cu scoala.

Primele 3 luni au fost o provocare pentru el și întreaga noastră familie, deoarece fiul meu nu avea nici prieteni și nici nu putea fi înțeles integral ce se cere de la el.

 

 1. Care sunt locurile preferate unde îți petreci timpul liber în Danemarca?

Nu neapărat am un loc preferat în Danemarca, de altfel cred că nici în țara mea natală nu am un loc anume. Totodată, voi enumera unele locuri unde, pentru mine, noțiunea de timp își pierde semnificația.

Relația mea cu marea este aparte, deoarece doar marea îmi oferă combinația dintre soare, nisip, plajă, o carte bună și senzația că timpul este infinit.

Un alt loc în care sufletul meu navighează fără busolă este în bibliotecile din Danemarca. Cred că pot să stau acolo la infinit, pentru că atunci când merg la biblioteca locală pentru a împrumuta cărți aș vrea să iau cu mine tot compartimentul de psihologie. Bibliotecile sunt foarte bine dotate cu cărți moderne, de ultimă oră cu informație foarte valoroasă.

Timpul petrecut în natură este la fel de important pentru mine. Activități precum yoga în grădină într-o zi de vară când soarele luminează intens cu razele sale și detalii precum iarba verde, păsările care cântă și aerul curat îți oferă senzația că raiul este aici pe pământ.

Iar alteori, locul meu preferat poate fi în casa noastră, unde zâmbetul copilului meu și îmbrățișările soțului sunt cele mai binecuvântate lucruri pe care le am.

 

 1. Ce te face să te simți ca acasă în Danemarca?

Membrii familiei mele îmi oferă tot timpul confortul de acasă. In familia noastră vorbim limba română, mâncăm mâncare tradițională și cu asta avem senzația că suntem “acasă”.

 

 1. Care au fost schimbările cele mai importante pe care le-ai făcut odată cu mutarea ta în Danemarca?

Fiind influențată de cultură, am schimbat mai multe obiceiuri începând de la felul în care mă îmbrac până la alimentele pe care le consum și lucrurile pe care le cumpăr. Sunt multe aspecte importante, iar altele nesemnificative care s-au schimbat în viața mea și despre care aș putea vorbi ore în șir, însă cea mai radicală schimbare cred că este eliminarea stresului inutil în rolul de a fi părinte.

În Danemarca, copilul meu nu are de făcut teme pentru acasă, are doar lectura zilnică și uneori mai are “livrări de exerciții”, doar că în cazul acestora are la dispoziție în jur de o săptămână pentru a-și finaliza livrarea.

Am uitat ce înseamnă învățarea poeziilor cu cuvinte arhaice până seara târziu, care de obicei erau acompaniate și cu lacrimi. Am depășit momentele când copilul meu era tras de ureche de profesor din motiv că nu a scris cu pixul corespunzător.

In Danemarca, copiii scriu cu creionul simplu și a greși face parte din procesul de a învăța.

Am trecut peste perioada în care copilul meu refuza să scrie tema pentru acasă, fiind disperat că oricum literele și cifrele nu-i vor ieși “perfecte”.

Mă bucură faptul că al meu copil are ocazia de a-și descoperi talentele. Un astfel de exemplu ar putea fi obiectul “Meșteșugăritul” la școală, iar când are această materie în orar, copilul meu aduce acasă diverse obiecte făcute cu mânuțele lui.

În țara de baștină însă, eu trebuia să-i fac desenele copilului, nu din motiv că el nu își dorea să deseneze, dar din motiv că era un concurs al părinților, nu munca copiilor apreciate. Este trist, dar asta-i realitatea.

În țara de origine așteptările din partea copiilor sunt exagerate, nu știu de ce, dar conform așteptărilor ne dorim roboți, nu copii. Trebuie să fie frumoși, cuminți, ascultători, cu hainele curate și de dorit ca în pauză să stea cuminți în bancă și să nu încurce pe nimeni.

În Danemarca, se încurajează exprimarea liberă a copilului, profesorii sunt numiți la per “Tu” de către copii, hainele pe care le îmbracă copiii au doar o singură condiție și anume că trebuie să fie practice, copiii sunt încurajați de profesori că pauza trebuie să o folosească la maximum și toți copiii se joacă fotbal sau alte jocuri în curtea școlii. Iar dacă copiii și-au murdărit hainele, înseamnă că au avut o zi practică în care au descoperit lucruri noi.

Reacția copilului meu după prima perioadă de mers la școală în Danemarca a fost: “Mami aici este o școală pentru copii, nu pentru maturi”.

Este școala în care, copilul meu se simte în primul rând sigur, respectat, auzit, important, entuziasmat și liber de a-și exprima părerea. Odată cu venirea în Danemarca rolul meu de părinte a devenit mai relaxant.

 

 1. Care crezi că este cea mai mare diferență între stilul de viață din Danemarca și cel din țara ta de origine?

Există multe diferențe între stilul de viață din Danemarca și cel din Moldova, inclusiv diferențe culturale, economice și sociale.

În general, Danemarca este cunoscută pentru nivelul ridicat de trai și pentru politica socială generoasă, în timp ce Moldova are un nivel de trai mai scăzut și o economie mai puțin dezvoltată.

Danemarca este cunoscută pentru eforturile sale de a proteja mediul înconjurător și de a promova energiile regenerabile.

În Moldova, protecția mediului înconjurător și dezvoltarea durabilă sunt încă probleme majore.

 

 1. Care este cel mai important sfat și ce recomandări dai altor persoane care vor să își stabilească reședința în Danemarca?

Cel mai important sfat pe care îl pot oferi unei persoane care vrea să se stabilească în Danemarca este să-și analizeze opțiunile și să se pregătească bine înainte de a pleca.

Acest lucru înseamnă să învețe despre cultura și stilul de viață danez, să-și facă un plan financiar și să identifice oportunitățile de locuri de muncă înainte de a ajunge aici.

 

 1. Cum îți descrii experiența ta în Danemarca, în cuvinte simple?

O experiență frumoasă cu posibilități de creștere și dezvoltare atât pe partea personală, familială, profesională, culturală, cât și lingvistică.

O provocare în care am acceptat să las totul să curgă de la sine, am uitat la propriu cine am fost ieri și am preferat să accept cine sunt azi și să descoper cine pot fi mâine.

A privi viața prin ochi simpli, modești și a fi bine cu mine, împăcată cu mine însumi și cu viața mea.