Project Description

Poate nu te-ai gandit pana acum la pensie, dar acesta este un aspect foarte important in viata unei persoane, mai ales dupa ce trece de o anumita varsta.

Pensia te ajuta sa traiesti o viata normala, fara stresul iminent al banilor si al nevoilor neimplinite, dar in acelasi timp iti ofera linistea sufleteasca ca membrii familiei tale nu vor trebui sa isi asume intreaga responsabilitate financiara pentru ca tu sa traiesti decent.

Danemarca este o tara in care fiecare individ conteaza, de aceea pensia ofera o valoare a veniturilor care ajuta ca persoana sa isi traiasca viata aproape la fel ca atunci cand era in campul muncii.

In Danemarca, varsta de pensionare este de 65-68 de ani, insa conform legii, aceasta va creste gradual la 67 de ani (2019-2022) si 68 de ani (in 2030). Astfel, orice persoana care are peste 65 de ani, are dreptul sa primeasca o pensie sociala de baza.

Pensia pentru persoanele in varsta se imparte in patru categorii distincte:

  1. Pensia sociala de baza (in daneza folkepension) este o pensie sociala finantata de taxe si impozite sub forma unei scheme de baza pentru toate persoanele. Aceasta este formata dintr-o suma de baza la care se adauga un supliment in functie de situatia financiara a persoanei. In plus, te rog sa retii ca beneficiarii care locuiesc singuri primesc un supliment mai mare decat cei care locuiesc impreuna cu altcineva, iar suma aferenta pensiei se modifica anual. Ceea ce bucura pe toti cei care vin sa lucreze in Danemarca este ca acest stat ofera pensia sociala de baza la varsta pensionarii, tuturor cetatenilor din Uniunea Europeana care au lucrat in Danemarca proportional cu perioada lucrata acolo. Este minunat sa stii ca daca ai lucrat un an, cinci ani sau douazeci de ani in aceasta tara si decizi sa ramai sau nu aici, vei primi oricum o pensie proportionala cu perioada lucrata atunci cand vei indeplini varsta de pensionare.
  2. Pensia suplimentara de pe piata locurilor de munca (in daneza ATP/arbejdsmarkeds tillaegspension). Orice persoana salariata cuprinsa intre 16-67 de ani care lucreaza cel putin 9 ore pe saptamana, plateste contributii in sistemul ATP. Cu toate acestea, contributiile sunt relativ mici si le poti verifica chiar pe fluturasul de salariu, asa ca nu te astepta ca aceasta suplimentare la pensie sa fie consistenta.
  3. Pensia de la companie/pensia de pe piata muncii este o schema stabilita ca parte integranta din angajarea ta in Danemarca. De obicei, atat tu, cat si angajatorul tau platiti un procent fix de contributii din salariu care se duce catre pensie. Un lucru important pentru linistea ta sufleteasca este ca acest tip de pensie cuprinde si plati catre sot/sotie si catre copii in cazul in care intervine decesul tau inainte de pensionare, dar si o asigurare in cazul in care tu iti pierzi capacitatea de munca inainte de pensionare. Tu poti sa contribui atat la aceasta pensie, cat si la cea privata, chiar daca decizi sa parasesti Danemarca cat inca esti activ pe piata muncii, daca iei legatura cu compania de pensie, fondul de pensii sau institutia financiara la care mergi de obicei. Altfel, daca decizi sa nu mai platesti, dupa un an de zile asigurarile mentionate mai sus isi vor pierde valabilitatea. Sa stii ca vei beneficia de ambele pensii mentionate chiar daca locuiesti in alt stat din Uniunea Europeana la momentul pensionarii.
  4. Asigurarea de pensie privata (in daneza private pensionsordninger) este o schema de pensionare pe care tu o setezi pentru tine cu ajutorul unei institutii financiare sau de pensie prin economiile pe care le directionezi catre aceasta. Forma aceasta de pensionare iti ofera venitul necesar la varsta pensionarii si chiar anumite asigurari de viata pentru tine si membrii familiei tale in cazul in care iti pierzi capacitatea de munca sau intervine decesul.

Statul danez ofera amanarea impozitarii pentru contributii, ca un stimulent care sa incurajeze populatia sa aplice pentru asigurarea de pensie privata sau pentru pensia de companie. Astfel contributiile in anumite limite sunt deductibile de la impozit, urmand a fi impozitate ca venit atunci cand se acorda beneficiile de pensie.

Bucura-te de aceasta facilitate oferita de statul danez si vino sa lucrezi in aceasta tara plina de oportunitati, cu sufletul impacat ca nu iti pierzi dreptul la o pensie.

Daca ai orice intrebari despre pensiile oferite de statul danez sau orice altceva ce tine de lucrul in Danemarca, astept sa imi trimiti un mesaj pe adresa ancamonicamocanu@gmail.com.

 

Imbratisari,

Monica