Project Description

Faptul ca ai venit sa lucrezi in Danemarca iti aduce foarte multe beneficii, insa are si implicatii si obligatii din partea ta.

Sistemul de asigurari sociale a fost creat pentru ca toti cei care lucreaza in Danemarca sa aiba aceleasi beneficii sociale, prin care li se asigura atat sanatatea, cat si concediul medical atunci cand este necesar. Astfel, chiar daca esti roman si lucrezi in Danemarca, ai aceleasi beneficii sociale ca un cetatean danez. In Danemarca, asigurarile sociale sunt finantate din taxele platite statului si te ajuta sa beneficiezi de ingrijire medicala gratuita.

Ce trebuie sa faci tu?

Sa fii cu ochii pe cutia postala.

Imediat ce ai aplicat pentru Numarul Personal de Inregistrare in Danemarca (CPR number), nu trebuie sa mai faci nimic, pentru ca vei primi prin posta Cardul Galben de Sanatate (in daneza se numeste Sundhedskort). Acesta va contine numarul tau personal de inregistrare, dar si numele, numarul de telefon si adresa doctorului tau de familie.

Ce se intampla daca ma imbolnavesc cat lucrez in Danemarca?

E o intrebare care apare des pe buzele oricarui imigrant care vine sa lucreze intr-o tara straina, pentru ca nu ai cum sa controlezi totul in viata ta, iar sanatatea este extrem de importanta pentru fiecare dintre noi.

Ma bucur tare sa iti spun ca poti sa stai linistit. Imediat ce ai obtinut Cardul Galben de Sanatate, ingrijirea medicala oferita de spitale si de doctori este, in general, gratuita.

Totusi, te rog sa retii ca este obligatoriu sa ai mereu cu tine Cardul Galben de sanatate atunci cand mergi la doctor, pentru a beneficia de gratuitate, iar in cazul in care il pierzi sau se deterioreaza va trebui sa platesti o anumita suma de bani pentru a ti se emite unul nou.

Ce nu cuprinde asigurarea sociala? 

Ingrijirea dentara fie nu este deloc acoperita, fie este acoperita doar partial, asa ca este bine sa te documentezi la doctorul tau inainte de inceperea tratamentului.

Alte aspecte importante legate de asigurarea de sanatate

  • Atunci cand nu poti lucra pe motivul imbolnavirii, ti se va cere fie de catre angajatorul tau, fie de catre adminiatratia locala de sanatate sa duci un certificat de la doctor, care este ca si concediul medical de la noi din tara. Acesta se emite, de obicei, dupa 3 zile de absenta din cauza imbolnavirii, dar se poate emite si mai repede in anumite situatii speciale. Certificatul medical se plateste de una dintre institutiile care l-au cerut, in timp ce beneficiile tale sociale se platesc inca din prima zi de imbolnavire de catre angajatorul tau. Sfatul meu este sa te interesezi exact ce presupun beneficiile sociale in cazul tau si sa nu presupui ca sunt la fel ca la alte persoane pe care tu le cunosti si lucreaza in Danemarca, deoarece acestea pot fi diferite in functie de angajator sau sindicatul din care faci parte.
  • Un alt aspect important de retinut este ca ai optiunea de a alege intre doua grupuri de asigurari de sanatate. Cand faci parte din Grupul 1 iti alegi un medic de familie recunoscut, pe care il poti schimba apoi, daca faci o cerere de schimbare la municipalitate. Ingrijirea medicala este gratuita, dar nu vei putea merge din proprie initiativa la un medic specialist. Vei avea nevoie de fiecare data de o trimitere scrisa de la medicul de familie catre medicul specialist. Atunci cand faci parte din Grupul 2, iti poti alege tu la care medic de familie sau medic specialist sa mergi, dar este posibil ca o parte din ingrijirea medicala sa trebuiasca sa o platesti tu. Cu toate acestea, indiferent de grupul ales, e important sa stii ca ingrijirea medicala la un spital public este gratuita si poti alege tu la care spital public sa mergi.
  • Atunci cand calatoresti sau mergi in vacanta in afara Danemarcei, a Insulelor Feroe si a Groenlandei, Cardul Galben de sanatate nu te asigura pentru ingrijire medicala, ci ai nevoie de Cardul Albastru de sanatate. Acesta se poate utiliza pentru calatoriile facute in Uniunea Europeana, Elvetia, Liechtenstein, Norvegia sau Islanda si te asigura ca pe orice cetatean din tara respectiva. Din experienta, stiu ca exista diferente de la o tara la alta, asa ca daca nu vrei sa ai surpriza sa trebuiasca sa platesti o parte din tratamentul medical care ti se ofera, cel mai potrivit ar fi sa iti faci o asigurare privata de sanatate.

Sper ca te ajuta aceste informatii si ca te vor convinge ca diferentele dintre Romania si Danemarca nu sunt chiar atat de mari, incat sa te sperie sa vii aici. Sunt multe aspecte pentru care eu admir aceasta societate si sunt sigura ca daca vei ajunge sa lucrezi aici, vei observa ca, de cele mai multe ori, diferentele fata de tara noastra, sunt in favoarea ta, a cetateanului si nu in favoarea statului.

Te imbratisez si te invit cu drag sa imi scrii daca ai intrebari sau daca vrei sa imi impartasesti ceva din calatoria ta in aceasta tara extraordinara.

Daca iti pot fi de folos cu informatii punctuale, specifice situatiei tale, te rog sa imi scrii pe adresa de email ancamonicamocanu@gmail.com si sunt sigura ca vom gasi solutiile potrivite pentru tine.