Project Description

La ce sa te astepti atunci cand te muti in Danemarca

Studiile arata ca danezii sunt cei mai fericiti oameni din lume, din punct de vedere al nivelului de trai, al salariului, al educatiei, dar si al relatiilor sociale.

Te invit cu inima deschisa sa faci parte din cultura daneza si sa te bucuri de frumusetea vietii, asa cum o fac ei, dar ma simt responsabila si sa iti spun ca nu va fi totul “lapte si miere”. Nu va fi totul atat de usor si frumos precum ti-ai dori, cel putin nu de la inceput.

Vei experimenta lucruri diferite si vei observa ca oamenii au gandirea diferita decat esti tu obisnuit in Romania, iar asta nu e neaparat un lucru rau, doar ca vreau sa te avertizez sa vii aici cu mintea si inima deschisa.

Cum e Danemarca?

Danemarca este o tara cu un peisaj deosebit, formata din peninsula Jutland si alte 400 de insule. Lucrul inedit si cu adevarat spectaculos este ca, indiferent in ce parte a tarii esti, nu vei fi mai departe de 52 de km de tarmul marii. Desi Danemarca este una dintre cele mai vechi monarhii din Europa, aceasta are o democratie reprezentativa si face parte din Uniunea Europeana, dorind sa ramana in afara zonei euro. Moneda nationala este coroana daneza (DKK): 1DKK= 0.65 RON, iar limba materna este daneza.

Cand ajungi aici, vei observa influentele germane, norvegiene si suedeze, dar cu toate acestea, ti se va arata aceasta tara minunata cu clima temperata. Danemarca are ierni blande, unde temperatura medie este de 0 grade si veri cu temperaturi medii de 15 grade Celsius.

Tara aceasta are un farmec aparte, cu ale ei castele impozante, cu peisajele verzi si inflorate si plajele aurii si nisipoase. Zilele lungi de de vara cu rasaritul la 4:30 dimineata si apusul la 22:00 sunt perfecte pentru iesirile in natura si pe plaja. In schimb, iarna zilele sunt foarte scurte.

Cu o arhitectura atat istorica, cat si contemporana, cladirile si magazinele au un design curajos, cu interioare stilate, frumoase, practice si confortabile. Au o cultura a cafelei adanc inradacinata, iar mancarurile lor sunt delicioase si se bazeaza, in special, pe preparate din peste si fructe de mare.

De ce sunt danezii cei mai fericiti oameni?

Atunci cand citesti cartea “Hygge”, intelegi de ce danezii traiesc zi de zi cu acest sentiment de hygge, o fericire deplina, combinata cu caldura sufleteasca, confort, solidaritate si pozitivismul asupra vietii. Imediat ce vei ajunge in aceasta tara, vei observa ca danezii sunt oameni cu educatie inalta, joviali si plini de umor, care pun mare pret pe egalitatea de drepturi, asa ca vorbesc intr-un mod informal, adresandu-se pe numele mic.

Faptul ca majoritatea dintre ei au cu aproximatie cam acelasi venit net, ii face sa fie niste oameni relaxati, fericiti si multumiti cu stilul lor de viata. Iubesc petrecerile si iesirile in aer liber si au o pasiune pentru ciclism.

Respectul pentru natura si mediul inconjurator se observa in tot ceea ce au si fac, de la gradinile frumos amenajate, mancarea cat mai naturala si bucuria iesirii in natura cu familia si copiii, indiferent de vreme.

Percep viata cu o nota plina de optimism si pun mare pret pe relatiile si viata lor sociala. Chiar daca sunt nonconformisti si nu respecta traditiile, danezii isi petrec atat timpul liber, cat si sarbatorile cu prietenii si familia. Cu toate acestea, daca esti nou venit in aceasta tara, este foarte probabil sa nu te imprietenesti usor cu un danez.

Sunt oameni simpli, dar in acelasi timp, sunt destul de impulsivi si nonconformisti si tin foarte mult la omogenitatea lor ca popor. Daca vrei ca danezii sa iti devina prieteni, trebuie sa inveti limba lor si sa participi la evenimentele si la cercurile sociale pe care ei le pretuiesc atat de mult.

In mediul de lucru, angajatorii danezi pun accent pe munca in echipa, spontaneitate, generare de idei si implementarea acestora. Ei prioritizeaza dezvoltarea abilitatilor angajatilor lor si au creat o cultura in care sa nu iti fie frica sa actionezi si sa iti spui punctul de vedere, acestea fiind foarte apreciate in orice companie.

In Danemarca, companiile isi apreciaza cu adevarat angajatii si, pe langa, traininguri de specialitate, ofera salarii ridicate si drepturi angajatilor, multe dintre ele, stabilite prin sindicate.

Danemarca este o tara superba, in care oamenii sunt prietenosi, solidari si sociabili, care ofera un sistem de educatie si un nivel de trai invidiate de catre majoritatea statelor din Europa. Convinge-te de frumusetea locurilor, de simtul estetic dezvoltat si de fericirea de a trai o viata implinita, alaturi de familie si copii, aplicand aici pentru un loc de munca.