Project Description

Primii pasi in Danemarca

Danemarca este o tara care surprinde prin simplitate si stil. Cu un design contemporan si primitor, aceasta tara te invaluie in cultura ei din prima clipa in care pui piciorul pe pamantul incarcat de istorie si necunoscut strainilor atat amar de vreme.

Presupun ca ai poposit pe acest site, pentru ca ai venit in Danemarca pentru mai mult decat o simpla si incantatoare vacanta.

Mutarea in Danemarca presupune ca inainte sa inveti despre obiceiurile si traditiile locului, sa cunosti procedurile si documentele necesare pentru a putea lucra sau locui acolo.

De cele mai multe ori, strainii se muta in Danemarca, vrajiti de mirajul traiului de viata ridicat, a educatiei nonconformiste de succes si a locurilor de munca bine platite, in care angajatii se simt respectati si valorosi.

Asa cum ti-am spus in sectiunea trecuta, danezii tin foarte mult la limba lor, iar pentru ca strainii sa se integreze cat mai usor, statul ofera cursuri gratuite de daneza in comunitate.

Ce documente sunt necesare pentru a putea lucra in Danemarca?

  • pasaport/act de identitate national cu poza;
  • poza de pasaport;
  • Certificatul de casatorie/divort/vaduvie in original si tradus in limba engleza/germana/scandinava cu apostila conform cu originalul;
  • Certificatul de nastere al copiilor sub 18 ani in original si tradus in limba engleza/germana/scandinava cu apostila conform cu originalul (daca ai copii);
  • Certificatele care atesta nivelul tau de educatie;
  • Dovada de adresa din Danemarca (contract de inchiriere);
  • Cardul albastru de sanatate european;
  • Cardul medical (optional);
  • Permisul de conducere este valid atat timp cat este emis in Romania sau intr-o alta tara din UE;
  • Documentele masinii (daca aduci o masina in tara).

Pentru permisul de rezidenta si munca trebuie sa aplici la Serviciul pentru Cetateni Internationali din Aalborg, Aarhus, Odense sau Copenhaga sau la Agentia Daneza pentru Recrutare Internationala si Integrare.

In momentul in care te-ai decis ca vrei sa stai in Danemarca pentru mai mult de 3 luni, poti aplica pentru un Numar personal de inregistrare (CPR number) si un card de sanatate. Inregistrarea se face tot la Serviciul pentru Cetateni Internationali din Aalborg, Aarhus, Odense sau Copenhaga sau la Centrul local sau municipal pentru Serviciile Cetatenilor (“Borgerservice”). La inregistrare vei alege un doctor, iar cardul de siguranta sociala care include si numarul personal de identificare, iti va fi livrat prin posta in maxim 14 zile.

Urmatorul pas dupa ce ai gasit locul unde vei locui si ti-ai depus actele necesare pentru a putea locui si lucra in Danemarca, este sa iti deschizi un cont bancar, unde vei primi salariul si de unde poti efectua plati (daca vor fi necesare).

Un aspect deosebit de important si diferit de Romania este aplicarea pentru licenta media. Aceasta licenta presupune ca fiecare proprietar (cu varsta peste 18 ani) de laptop, televizor, smartphone sau orice alt dispozitiv cu acces la internet sa se inregistreze pentru a plati o taxa lunara sau anuala pentru aceste dispozitive. Este important sa aplici pentru aceasta licenta in termen de 14 zile de la achizitionarea dispozitivului sau dupa mutarea  intr-o locuinta din Danemarca, pentru a evita eventuale penalitati.

Un capitol important pe care il vom discuta intr-o alta sectiune a ghidului si care este putin diferit de ceea ce stii din Romania, este cel legat de asigurari (asigurarea de somaj, asigurarea de viata, asigurare locuintei etc.), dar vom detalia putin mai tarziu.

Sper ca acesti pasi sa te ajute sa iti faci o idee despre ce vei avea de facut imediat ce te-ai hotarat sa locuiesti si sa lucrezi in minunata tara Danemarca.

Eu sunt aici pentru intrebari, pentru detalii ce tin de situatia ta familiala, dar si pentru a-ti fi sprijin in luarea unor decizii importante legate de regiunea geografica, locul de munca si alte detalii care iti pot schimba viitorul. Apeleaza cu incredere si fara teama ca vei fi judecat. Cu totii trecem prin momente definitorii in viata, dar cu persoanele potrivite alaturi de tine, poti reusi sa treci cu bine peste ele.