Project Description

Sistemul de invatamant in Danemarca

Scoala este un subiect extrem de important in Danemarca, mai ales ca danezii sunt obisnuiti sa traiasca intr-o cultura al invatatului continuu. Acestia au impartit sistemul de invatamant intre cresa, gradinita, prescoala si scoala.

Ingrijirea copiilor in Danemarca (de la 0 la 6 ani)

Danemarca se mandreste cu faptul ca 90% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3-5 ani urmeaza o gradinita publica. Sistemul de invatamant public este partial gratuit si garanteaza in majoritatea cazurilor un loc disponibil pentru copii, incepand cu varsta de un an. Acesta este finantat de stat, iar parintii ajung sa plateasca din buzunarul lor un maxim de 30% din cost.

Optiunile parintilor sunt urmatoarele:

  • Cresa (de la nastere pana la trei ani)
  • Gradinita (copiii cu varste intre 3-5 ani)
  • Prescoala/centre afterschool (6-10 ani)
  • In plus, exista si bone care au grija de copii in mod privat.

Ca parinte, ai posibilitatea sa alegi intre cresa (in daneza “vuggestue”) care este o institutie dedicata ingrijirii unui numar mai mare de copii sau cresa familiala (in daneza “dagpleje”) in care o ingrijitoare are grija de 4-5 copii in acelasi timp, in propria ei casa.

Gradinita primeste copii cu varste cuprinse intre 3-5 ani si majoritatea familiilor aleg sa ii trimita pe copii la gradinita publica, desi exista si gradinite private. Gradinitele au personal calificat pentru ingrijirea copiilor, insa acestea nu pun accent pe acumularea de cunostinte, ci pe dezvoltarea limbajului, abilitatilor sociale si democratice prin joaca.

Scoala in Danemarca

O diferenta majora intre sistemul de invatamant danez si cel romanesc este faptul ca in Danemarca nu se pune accent atat de mult pe cunostintele acumulate (mai ales in scoala primara si gimnaziala), ci mai degraba pe abilitatile sociale explorate. Pentru explorarea abilitatilor sociale, copiii danezi merg in scoala cu acceasi colegi si profesori pana in clasa a noua.

Danezii au descoperit repede ca independenta, creativitatea, perceptiile, invatarea prin experimentare si increderea in sine sunt mai importante decat foarte multe cunostinte care sa fie impuse a fi invatate.

Scoala de baza in Danemarca (in daneza “Folkeskole”)

Scoala daneza tine 9 ani si se finalizeaza cu un examen important, dupa care elevii vor alege intre mai multe oportunitati, in functie de ceea isi doresc sa faca in viata. Se intampla des ca elevii sa aleaga ca clasa a noua si a zecea sa o urmeze la o scoala independenta rezidentiala numita “efterskole”, la care au acces elevi cu varste cuprinse intre 14-18 ani.

Este bine de stiut ca aceasta scoala primeste si studenti din afara tarii, insa si acestia trebuie sa plateasca taxe, la fel ca studentii danezi. Printre materiile de baza, aceasta include si dezvoltarea abilitatilor sociale, artistice, sportive si muzicale.

Pentru ca elevii nu sunt obligati sa faca si cel de-al zecelea an de scoala, acestia pot sa-si continue studiile la o Scoala Superioara Secundara, fie dupa ce termina clasa a noua, fie pe a zecea.

Scoala Superioara Secundara (in daneza “Studentereksamen/STX”, Scoala de gramatica comerciala/”HHX” sau Scoala de gramatica tehnica/”HTX”)

Aceasta scoala se intinde pe o perioada de trei ani si se imparte in doua directii de educatie:

  • Educatie generala care califica accesul la o educatie superioara;
  • Educatie vocationala sau tehnica care califica accesul studentilor, in special, pe piata muncii.

Scoala Internationala

Majoritatea persoanelor straine aleg sa isi inscrie copiii la scoli internationale, dar locurile sunt limitate, asa ca de cele mai multe ori vor exista liste de asteptare. Cu toate acestea, guvernul danez prioritizeaza aceasta problema si spune ca se vor crea mai multe locuri pentru elevi in aceste scoli atat de ravnite, mai ales ca aici pot sa urmeze cursurile in limba lor nativa.

Diploma de Bacalaureat International (Programul IB)

Programul IB este un program international care tine de Scoala Superioara Secundara, care se desfasoara pe o perioada de doi ani. Este potrivit persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16-19 ani si este un curs foarte solicitant. Acest program si-a creat un renume despre cat de solicitant este si cat de grele sunt examenele, insa se adreseaza tinerilor foarte motivati, care vor sa faca parte dintr-o comunitate internationala.

Diploma obtinuta in urma finalizarii cu sucess al programului asigura accesul la cele mai cunoscute si apreciate universitati din intreaga lume.

Daca totusi, decizi ca acest program nu este potrivit pentru copilul tau, insa vrei sa invete o limba internationala, sa stii ca si alte Scoli Superioare Secundare ofera educatia in limba Germana, Franceza sau Engleza.

Danezii au descoperit repede ca notele nu ii ajuta pe copii sa se simta in largul lor si sa se exprime liber, de aceea sistemul de notare incepe abia din clasa a saptea.

Sistemul de notare difera fata de cel romanesc si se imparte in 12 note, 12 fiind punctajul maxim, iar -3 cel minim. Nota minima prin care se trece un examen este 002.

Iata mai jos sistemul de notare danez si ce inseamna fiecare nota in parte:

SISTEMUL DE NOTARE DANEZ

SEMNIFICATIA NOTEI

12

Exceptional

10

Superior/Foarte Bine

7

Bine

4

Mediocru

02

Satisfacator

00

Nesatisfacator

-3

Insuficient

Cele mai importante diferente pe care eu le-am observat la sistemul de invatamant danez este ca profesorii prioritizeaza in educatia copiilor valori, precum: starea de bine si fericire, armonie, responsabilitate si curaj, incredere, autonomie si participare la activitatile individuale si de grup.

Faptul ca copiii invata multe abilitati prin joaca si nu le este impusa invatarea si notarea decat atunci cand sunt mai mari si s-au obisnuit deja sa traiasca conform unor valori sanatoase, le ofera un confort psihic si o placere de a veni la scoala.

Daca te mai pot ajuta cu alte informatii legate de sistemul de invatamant din Danemarca, nu ezita sa imi scrii pe adresa de email ancamonicamocanu@gmail.com

Ca mama, stiu cate intrebari, incertitudini si frici pot aparea, mai ales ca sistemul este atat de diferit de cel din Romania, insa sunt aici sa iti spun ca sa imi vad copilul relaxat, mergand la scoala cu placere si invatand materiile care ii sunt cel mai dragi, ma fac sa aleg de o mie de ori sistemul acesta, in detrimentul celui de acasa.

Te astept cu drag in Danemarca si sper ca acest ghid sa iti fie folositor pentru o integrare cat mai usoara si mai rapida in aceasta tara minunata. 😊

Pana data viitoare, te imbratisez cu drag,

Anca