Project Description

Tot ce trebuie sa stii pentru a te inregistra ca cetatean si a putea lucra in Danemarca

Am asa o bucurie in suflet cand imi scrie cineva sa imi spuna ca se gandeste sa se relocheze (cel putin temporar) in Danemarca si daca il pot ajuta cu informatii despre ce are de facut ca sa isi poata gasi rapid de munca si sa rezolve rapid cu toate actele necesare.

Nu am sa incetez niciodata sa imi iubesc radacinile si tara, insa am ajuns sa iubesc Danemarca pentru toate oportunitatile de dezvoltare pe care le-a oferit familiei mele, diferit de ce am primit in Romania acum multi ani.

Te inteleg ca ai ales sa pleci din Romania pentru o perioada, desi iti lasi acolo o parte din suflet, pentru ca visezi la un viitor mai bun pentru tine si pentru membrii sau viitorii membri ai familiei. Te gandesti ca pentru aceeasi munca pe care ai putea sa o faci in Romania vei primi mai multi bani, un trai mai bun si vei experimenta o noua cultura, dar toate acestea cu pretul de a fi departe de cei dragi sufletului.

Eu, insa, te primesc cu inima deschisa sa observi si sa te bucuri de ce e mai bun din Danemarca si te voi ajuta cu toate informatiile necesare pentru a reusi.

Trebuie sa stii ca Danemarca are reguli diferite pentru cei care lucreaza acolo pe o perioada mai scurta de 3 luni, decat cei care lucreaza pe o perioada mai lunga, dar voi detalia mai jos.

Pasii necesari de facut daca decizi sa lucrezi in Danemarca pe o perioada mai scurta de 3 luni

Fiind dintr-o tara care face parte din Uniunea Europeana, ai dreptul sa circuli liber, sa locuiesti si sa lucrezi in Danemarca. Atat timp cat lucrezi in Danemarca pentru o perioada mai scurta de 3 luni nu ai nevoie de un permis de munca sau de un alt document de rezidenta.

In schimb, atat timp cat muncesti in Danemarca, chiar si pentru o perioada scurta, trebuie sa platesti taxe pentru venitul din aceasta tara. Pentru asta trebuie sa aplici pentru un card de taxe, care vine asignat cu un numar personal de identificare, pe baza caruia compania daneza pentru care lucrezi iti va retine taxele aferente salariului tau si le va plati catre statul danez. E important sa aplici tu pentru cardul de taxe, altfel angajatorul se va vedea nevoit sa iti retina 55% din salariul tau.

Singurul lucru care mai ramane de facut pentru tine este sa aplici pentru un card de sanatate in Danemarca sau ai posibilitatea de a ramane cu asigurarea din Romania. Daca totusi, decizi sa aplici pentru asigurarea de sanatate din Danemarca, trebuie sa stii ca esti eligibil pentru ea doar daca lucrezi minimum 9 ore/saptamana si ai o adresa permanenta in Romania sau alta tara din Uniunea Europeana.

Ce trebuie sa faci ca sa te inregistrezi ca cetatean daca decizi sa lucrezi in Danemarca pe o perioada mai lunga de 3 luni

In acest caz, exista trei pasi simpli de facut si care au legatura cu aplicarea pentru permisul de rezidenta, pentru cardul de taxe si pentru cardul de sanatate.

Daca ai hotarat ca mutarea in Danemarca sa fie cu scopul de a lucra sau de a-ti continua studiile, este recomandat sa aplici pentru un permis de rezidenta sau rezidenta si munca. Iata mai jos cazurile in care esti eligibil pentru un permis de rezidenta:

  • Incepi studiile in Danemarca;
  • Ti-ai gasit un loc de munca in Danemarca;
  • Lucrezi pe cont propriu;
  • Ai suficiente fonduri proprii prin care sa te intretii singur;
  • Esti un membru de familie al uneia dintre categoriile de persoane mai sus mentionate.

Urmatorul pas dupa ce ai aplicat pentru permisul de rezidenta este sa aplici cu adresa la care locuiesti pentru Numarul de Siguranta Sociala Daneza (CPR number). Acesta este optional daca locuiesti in Danemarca mai putin de 6 luni, insa devine obligatoriu dupa aceasta perioada.

Cel de-al treilea pas este sa aplici pentru un card de taxe si un numar personal de taxare, deoarece este obligatoriu sa iti platesti taxele aferente salariului catre statul danez. Pe baza cardului de taxe, angajatorul iti va deduce taxele aferente salariului si le va plati catre statul danez.

In afara de categoriile deja expuse mai sus, mai exista alte doua categorii (mai rar intalnite) de angajati care pot lucra in Danemarca:

  • Persoanele care calatoresc des spre Danemarca pentru a lucra;
  • Persoanele care lucreaza pentru companii care au sediul in alte tari, dar care au fost trimise in delegatie sa lucreze in Danemarca pe o perioada determinata de timp.

Indiferent in care dintre aceste categorii te regasesti, eu iti stau la dispozitie cu informatii, pentru ca imi doresc sa iti fie bine si sa te acomodezi rapid in tara visurilor mele (poate chiar si ale tale). Danemarca iti va oferi o alta fata a vietii, o stare de bine greu de egalat in alta parte si o bucurie pentru viata, pentru munca si educatie, care te va molipsi.

Vino cu mine in calatoria spre un viitor mai bun. Eu iti sunt sprijin moral, consultant si primul prieten in aceasta tara straina, de care stiu ca te vei indragosti.