Project Description

Tot ceea ce trebuie să știi despre concediul de maternitate

Abia când ajungi într-o țară străină, îți dai seama cât de multe îți lipsesc din țara ta.

De la mama, tata, frații și rudele, la felul cum o salutai pe doamna de la aprozar în fiecare dimineață până la faptul că știai totul. Iar dacă nu știai, aflai răspunsul în 2 minute căci o sunai pe mama, o prietenă sau o colegă și gata, hop cu rezolvarea.

Însă într-o țară străină lucrurile nu stau așa. Cel puțin nu la început. La început ai multe întrebări și (aproape) zero răspunsuri. Și asta nu e din vina ta, asta simte orice expat care se mută oriunde în lume.

În Danemarca, partea bună este că poți să afli lucruri relativ ușor dacă știi unde să te documentezi sau pe cine să întrebi, așa cum afli lucruri de la mine de pe blog sau de pe pagina mea de Facebook.

Azi am decis să îți scriu despre concediul de maternitate din Danemarca, pentru că este un lucru necesar pentru un expat care vrea să își întemeieze sau să își mărească familia și se vorbește foarte puțin prin comunități despre asta.

Să fii expat și să fii și însărcinată este un lucru destul de înfricoșător la prima vedere, pentru că sarcina implică multe emoții, multă incertitudine și o groază de întrebări despre viitor.

Scopul meu este ca astăzi să lămuresc câteva dintre aceste întrebări.🙂

Acum că aștepți un copil, este important să iei în considerare toate aspectele legate de concediul de maternitate. Mai ales că te afli în Danemarca, unde sistemul de protecție socială este foarte dezvoltat.

Concediul de maternitate în Danemarca este unul dintre cele mai generoase din lume, însă vezi mai jos criteriile de eligibilitate și ce presupune acesta.

Tot ceea ce trebuie sa stii despre concediul de maternitate 3

Poza: Nicoleta Barcan

Cum aplici pentru concediul de maternitate danez?

 

Pasul 1

Dacă ești angajată, aplici pentru concediu prin angajatorul tău care trebuie să acceseze linkul  virk.dk/barselsdagpenge pentru a informa Udbetaling Danmark că intri în concediu de maternitate.

Pasul 2

Apoi, când angajatorul îți dă informarea de intrare în concediu, primești o scrisoare prin Poșta Digitală de la Udbetaling Danmark prin care ți se dă acces să aplici pentru beneficiile concediului de maternitate. E bine să știi că nu poți aplica în avans, ci doar în acest pas.

Pasul 3: Termenele pentru aplicare

 • 8 săptămâni după nașterea copilului dacă nu primești plata pentru concediu
 • 8 săptămâni după ce plata salariului a încetat dacă ești plătită pentru concediu
 • 8 săptămâni după prima zi de concediu de maternitate, dacă tatăl își ia concediu parental fără plată.

Dacă, din varii motive, nu te poți încadra în aceste termene, tot vei primi beneficii financiare pentru concediul de maternitate, însă se va lua în calcul doar din ziua în care Udbetaling Danmark primește aplicarea.

 

Cine are dreptul pentru concediul de maternitate în Danemarca?

 

Dacă te-ai angajat într-o companie din Danemarca și ai aflat că ești însărcinată, este important să vorbești cu angajatorul tău despre planurile tale pentru concediul de maternitate.

Companiile din Danemarca sunt, de obicei, foarte deschise la discuții despre acest subiect și vor face tot posibilul să te ajute să îți iei concediul de maternitate și să te reintegrezi în muncă după această perioadă.

Este bine să știi că în Danemarca toate mămicile au dreptul la un concediu de 4 săptămâni înainte de naștere și 10 săptămâni după nașterea copilului.

Tăticii și mămicile au dreptul să își ia 2 săptămâni de concediu în relație cu nașterea copilașului lor.

După cele 10 săptămâni de concediu de maternitate, fiecare dintre părinți are dreptul de până la 32 de săptămâni de concediu. Tatăl sau mama pot începe concediul parental înainte de primele 14 săptămâni de după nașterea copilașului.

Să știi că toți părinții au dreptul să își prelungească concediul parental de la 32 la 40 de săptămâni, iar părinții angajați chiar au dreptul să își extindă perioada concediului de la 32 la 46 de săptămâni.

Tot ceea ce trebuie sa stii despre concediul de maternitate

Poza: Emanuela Lupascu

Criterii de eligibilitate pentru concediul de maternitate din Danemarca

 

Pentru a beneficia de concediul de maternitate din Danemarca, trebuie să îndeplinești următoarele criterii de eligibilitate:

 1. Să fii însărcinată sau să fii proaspătă mămică (dacă ești însărcinată sau ai născut recent ești eligibilă pentru concediul de maternitate).
 2. Să fi lucrat cel puțin 160 de ore în ultimele 4 luni întregi înainte de data luării concediului de maternitate sau să fi lucrat 40 de ore pe lună pentru cel puțin trei luni din cele 4 – Acesta este un criteriu important, deoarece asigură că ai contribuit la sistemul de protecție socială din Danemarca prin munca ta și, prin urmare, ai dreptul la beneficiile acestuia. Desigur, acest lucru nu înseamnă că trebuie să muncești pentru același angajator în ultimele patru luni, ci că trebuie să ai un venit minim din muncă.
 3. Să petreci timp cu copilul fizic în fiecare zi.
 4. Să fi avut cel puțin 9 luni de rezidență în Danemarca înainte de nașterea copilului – Acest criteriu de rezidență asigură că ești parte din sistemul de protecție socială danez și ai dreptul la beneficiile sale.
 5. Dacă te muți în Danemarca cu cel puțin 4 luni înainte de concediu, perioada de angajare din România se ia în calcul pentru cele 160 de ore de muncă în total și 40 ore pe lună.

Practic, ca să fii eligibilă pentru concediul de maternitate ai nevoie să te încadrezi într-una dintre următoarele categorii:

 • să fii o salariată care își ia concediu de maternitate
 • să fii studentă care lucrează part-time sau care abia și-a finalizat studiile
 • să fii antreprenoare/freelancer care își ia concediu de maternitate
 • să fii o persoană șomeră care trebuie să intre în concediu.

Dacă îndeplinești aceste condiții, vei fi eligibilă pentru concediul de maternitate din Danemarca.

Este important să știi că acest concediu de maternitate este finanțat de guvernul danez, nu de angajatorul tău și este disponibil pentru orice femeie care îndeplinește criteriile de eligibilitate, indiferent de naționalitate sau de statutul de imigrant.

Dacă ai venit în Danemarca cu bebe înainte de împlinirea vârstei de 1 an, poți fi eligibilă să primești indemnizație pentru concediul de maternitate dacă:

 • Nu primești beneficii pentru concediul de maternitate din altă țară
 • Te-ai mutat cu copilul în Danemarca până să împlinească vârsta de 1 an
 • Ești eligibilă să îndeplinești condițiile pentru obținerea beneficiilor în funcție de situația de angajat sau de șomer.
Tot ceea ce trebuie sa stii despre concediul de maternitate 2

Poza: Georgiana Breha

Beneficiile care survin prin concediul de maternitate

Beneficiile din concediul de maternitate sunt beneficii de la stat care se oferă drept compensație pentru faptul că nu mai ai nici o altă sursă de venit cât timp îl crești pe bebe.

Ține cont că trebuie să înregistrezi nașterea copilului și să soliciți concediul de maternitate cât mai curând posibil. Poți solicita acest concediu cu până la patru săptămâni înainte de data nașterii.

 • Indemnizația pentru concediul de maternitate – Femeile din Danemarca care iau concediu de maternitate au dreptul la o indemnizație din partea guvernului danez. Această indemnizație este calculată în funcție de veniturile tale anterioare și poate ajunge până la 100% din salariul tău mediu.
 • Servicii medicale gratuite – În timpul sarcinii și după naștere, femeile din Danemarca beneficiază de asistență medicală gratuită prin intermediul sistemului de sănătate publică. Acest lucru include consultații medicale, teste prenatale și postnatale. Este important să știi că nu toate cheltuielile sunt acoperite de concediul de maternitate. De exemplu, dacă ai nevoie de tratament medical sau de anumite medicamente în timpul sarcinii sau după naștere, cel mai probabil trebuie să plătești aceste costuri. Cu toate acestea, sistemul medical din Danemarca este foarte bun și accesibil.
 • Concediul de paternitate – În Danemarca, tatăl sau mama are, de asemenea, dreptul la un concediu de paternitate plătit. Pe lângă beneficiile financiare, Danemarca are o cultură care pune mare accent pe egalitatea de gen și pe implicarea tatălui în creșterea copilului. Astfel, tatăl poate beneficia de concediu de paternitate plătit timp de două săptămâni, precum și de o perioadă suplimentară de până la 32 de săptămâni dacă mama nu dorește să ia toate săptămânile de concediu. Indemnizația primită este, de obicei, aceeași ca și în cazul concediului de maternitate.
 • Protecție împotriva concedierii – În timpul concediului de maternitate, angajatorul tău nu are dreptul să te concedieze. Această protecție se aplică și în timpul concediului de paternitate.
 • Programul de reintegrare la muncă – După ce se termină concediul de maternitate, femeile din Danemarca beneficiază de un program de reintegrare la muncă. Acest program oferă asistență în găsirea unui loc de muncă și în adaptarea la noile cerințe ale vieții de părinte și angajat.
 • De asemenea, în cazul în care ai nevoie de îngrijire suplimentară pentru copilul tău după ce se termină concediul de maternitate, poți beneficia de alte programe și beneficii oferite de statul danez. De exemplu, există o serie de grădinițe publice care sunt finanțate de stat și care oferă îngrijire pentru copii în timpul zilei, în timp ce părinții se întorc la muncă.
 • Mamele pot primi o alocație pentru copii, care este o sumă lunară plătită de stat până când copilul împlinește 18 ani.
 • Părinții pot solicita ajutor financiar pentru a plăti îngrijirea copiilor, precum și pentru a acoperi costurile de călătorie legate de transportul copiilor la grădiniță sau la școală.

Toate aceste beneficii fac ca concediul de maternitate din Danemarca să fie unul dintre cele mai avantajoase din lume, oferind femeilor protecție financiară și de altă natură în timpul unei perioade critice din viața lor.

Așadar, nu ezita să-ți iei concediul de maternitate și să profiți de toate beneficiile oferite de statul danez pentru a-ți asigura confortul și fericirea în timpul primei (sau nu) tale experiențe de parinte.

Și nu uita! Dacă ai orice întrebări despre concediul de maternitate din Danemarca, scrie-mi în comentarii și voi face tot posibilul să îți răspund în timp util. 🤗

Cu drag,

Anca